Hoe kun je cashflow problemen voorkomen?

De cashflow is een indicator voor de mate waarin een onderneming in staat is geld te genereren. Let op: dit is iets anders dan winst maken! De cashflow kijkt alleen naar de factoren die van belang zijn voor het banksaldo. Vaak zien we bij bedrijven dat veel geld vastzit in voorraden en debiteuren. Er zijn verschillende manieren om je cashflow te verbeteren en dus betalingsproblemen te voorkomen:

 

• Stel periodiek een prognose op van de inkomende en uitgaande kasstromen. Maak een voorspelling voor de komende maand(en), volgend kwartaal en eventueel komend jaar. Houd er rekening mee dat klanten meestal later betalen dan de betaaltermijn dus maak een reële prognose. De voorspellingen op de lange termijn moeten tussentijds worden bijgewerkt. Gebruik de opgestelde prognose om te bepalen op welk moment je bepaalde uitgaven en investeringen moet en kunt doen. Werk actief met de opgestelde prognose, zorg dat deze regelmatig wordt bijgewerkt en up-to-date is.

• Denk aan je debiteurenbeheer: zorg dat je tijdig openstaande bedragen ontvangt van je klanten. Eventueel kun je ervoor kiezen klanten korting te geven wanneer ze binnen een korte termijn, bijvoorbeeld 10 dagen, betalen. Of vraag een aanbetaling in geval van grote projecten. Eventueel kun je ervoor kiezen om te werken met een factormaatschappij. Je krijgt dan je geld van de factor en hij neemt het risico op zich dat de klant niet of te laat betaald. Hiervoor betaal je wel een provisie. Dit is een vorm van kredietverzekering maar ook financiering. Al deze punten staan ook uitgebreid beschreven in onze blog: Goed debiteurenbeheer in 10 stappen.

Tijdige facturatie: hoe langer je wacht met factureren, hoe langer je op het geld moet wachten. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar er zijn veel bedrijven die door allerlei redenen dit voor zich uit schuiven.

• Aan de andere kant: kijk naar mogelijkheden hoe je zo laat mogelijk jouw leveranciers betaalt, alles natuurlijk binnen de afspraken; wellicht zijn er ook nog andere afspraken mogelijk met leveranciers zoals betaling in termijnen. Zorg er daarnaast voor dat betaling van je rekeningen niet 1 of 2 keer per maand plaatsvind maar verspreid je betalingen over de maand door ze in te plannen. Maak alleen gebruik van betalingskortingen als de liquiditeitsprognose dat toelaat.

Verbeter je voorraadbeheer: Vooral groeiende bedrijven krijgen hier al snel mee te maken. Meer verkoop leidt tot meer inkoop en groeiende voorraden. Breng in kaart welke producten veel verkocht worden en waarvan dus de nodige voorraad benodigd is en welke producten weinig verkocht worden. Of kies ervoor op orderbasis te werken en pas te bestellen bij de leverancier wanneer een order is geplaatst. Daarnaast is het goed in kaart te brengen wat per product nu precies je marge is en of het interessant is om dit product überhaupt aan te bieden. Winstgevende activiteiten kun je dan uitbreiden en verliesgevende bouw je af.

 

Tot slot: Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de actuele stand van zaken. Daarvoor moet je administratie op orde zijn, maar ook heb je inzicht nodig in je cijfers. Als dit niet je sterkste kant is dan help ik u graag om dit in beeld te brengen. U kunt hiervoor contact opnemen met Wijnveld Advies op telefoonnummer 06-22223600.

Download ons ebook!

In ons gratis aan te vragen ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overizicht willen, vertellen wij u alles over concrete en direct toe te passen stappen die u als ondernemer kunt nemen om uw financiële huishouding beter op orde te krijgen.

Zou u dit ook willen? Vraag dan nu ons gratis ebook aan.

Ebook cover Wijnveld Advies - 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel inzicht willen

Ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen

Gedegen overzicht over de financiele situatie van uw bedrijf is als ondernemer de enige manier om juiste keuzes te maken.

Vul onderstaand uw gegevens in en download ons ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen en ga aan de slag met de inzichten die wij geven.

Bedankt voor uw aanvraag. Binnen enkele ogenblikken ontvangt u van ons een mail met de link naar het ebook.