Is de nieuwe kleine ondernemersregeling gunstig voor u?

Per 1 januari 2020 gaat de kleine ondernemersregeling drastisch veranderen. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting ofwel BTW als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan €20.000 omzet per kalenderjaar heeft. Als u per 1 januari 2020 mee wilt doen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling dient u dit voor 20 november 2019 door te geven aan de belastingdienst.
U kunt zich ook na 20 november nog aanmelden. De ingangsdatum schuift dan op naar het eerstvolgende tijdvak. Dat betekent dat u vanaf 1 april 2020 meedoet.

 • Wat houdt de nieuwe KOR in?
 • De korting op de BTW vervalt, u kunt vanaf 2020 dat bedrag niet meer terugvragen
 • De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt
 • De nieuwe KOR is een vrijstelling voor de btw
 • Er wordt gekeken naar de hoogte van de omzet. Die mag niet hoger zijn dan € 20.000
 • U doet geen aangifte meer
 • U stuurt geen btw-facturen meer. U hoeft voor de btw zelfs helemaal geen facturen meer te versturen
 • U rekent geen btw meer aan uw klanten en u trekt de btw die u betaalt ook niet meer af.

Wat als uw omzet toch boven de €20.000 uitkomt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u meer gaat verdienen dan u in eerste instantie dacht. Misschien krijgt u meer of grotere opdrachten. En als uw onderneming groeit, groeit uw omzet met u mee. Dus als uw omzet boven de € 20.000 komt is dat goed nieuws. U kunt dan alleen niet meer meedoen met de nieuwe KOR. U gaat vanaf dat moment uw klanten weer btw-facturen sturen. En u gaat weer aangifte doen en btw betalen. Dit dient u dit zo snel mogelijk door te geven bij de belastingdienst.

Wel of niet meedoen aan de nieuwe KOR

 • Het is een keuze om wel of niet deel te nemen aan de nieuwe KOR. Hierbij kunnen verschillende overwegingen meespelen
 • Deelname aan de nieuwe KOR vermindert uw administratieve verplichtingen voor de btw. U hoeft geen facturen meer te sturen aan uw klanten. U doet ook geen btw-aangifte meer
 • Bij deelname aan de nieuwe KOR berekent u niet langer btw aan uw klanten. U trekt de btw over uw zakelijke kosten en investeringen ook niet af. Of dit voor u financieel voordelig is, hangt af van uw situatie. Moet u jaarlijks btw betalen? Dan is deelname aan de KOR voor u misschien interessant. Krijgt u jaarlijks btw terug? Of bent u van plan om de komende tijd veel investeringen te doen? Dan kan dat een overweging zijn om (nog) niet aan de nieuwe KOR deel te nemen
 • Kunnen uw klanten btw aftrekken? Dan verhoogt de btw op een factuur de prijs voor hen niet. Kunnen zij de btw niet aftrekken? Dan verhoogt deze btw de prijs voor uw klanten. Zij hebben er dus misschien voordeel bij als u deelneemt aan de vrijstelling. Dat kan een reden zijn voor u om deel te nemen
 • Krijgt u jaarlijks btw terug, na aftrek van de voorbelasting? Of kunnen uw klanten de door u berekende btw aftrekken? Dan lijkt deelname aan de nieuwe KOR in eerste instantie misschien financieel nadelig. U moet bij het maken van uw keuze daarom ook rekening houden met eventuele besparingen op andere kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten die u maakt voor hulp bij het doen van uw administratie, zoals het invullen van uw btw-aangiftes
 • Het kan zijn dat u te maken hebt met een sterk wisselende omzet, die het ene jaar onder de drempel van €20.000 zit en het andere jaar erboven. Dan is deelname op sommige momenten misschien wel mogelijk. Maar waarschijnlijk niet wenselijk. Zodra uw omzet in 1 kalenderjaar namelijk boven de €20.000 komt, vervalt de KOR en kunt u 3 jaar lang niet meer meedoen. U kunt dus niet per jaar beslissen of u wel of niet mee gaat doen.

Bedenk goed of u deel wilt nemen aan de nieuwe KOR en wat voor u het voordeligste is. Weet u niet of de nieuwe KOR voor u voordelig of nadelig is dan help ik u graag om dit in beeld te brengen. U kunt hiervoor contact opnemen met Wijnveld Advies op telefoonnummer 06-22223600.

Download ons ebook!

In ons gratis aan te vragen ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overizicht willen, vertellen wij u alles over concrete en direct toe te passen stappen die u als ondernemer kunt nemen om uw financiële huishouding beter op orde te krijgen.

Zou u dit ook willen? Vraag dan nu ons gratis ebook aan.

Ebook cover Wijnveld Advies - 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel inzicht willen

Ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen

Gedegen overzicht over de financiele situatie van uw bedrijf is als ondernemer de enige manier om juiste keuzes te maken.

Vul onderstaand uw gegevens in en download ons ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen en ga aan de slag met de inzichten die wij geven.

Bedankt voor uw aanvraag. Binnen enkele ogenblikken ontvangt u van ons een mail met de link naar het ebook.