Prinsjesdag 2017

Prinsjesdag 2017. Wat betekent dit voor de ZZP en MKB ondernemer? Dinsdag 19 september 2017 was het weer prinsjesdag. De jaarlijks terugkerende bekendmaking van de miljoenennota voor het volgende jaar. Dit jaar was het minder spannend dan voorgaande jaren, omdat het kabinet officieel demissionair is. Een demissionair kabinet mag alleen lopende zaken afhandelen en geen controversiële beslissingen nemen.

 

Prinsjesdag 2017 ZZP

Wat zijn de belangrijkste voornemens van dit kabinet?
Voor Zelfstandige ondernemers zonder personeel zijn er niet teveel veranderingen. De Zelfstandigenaftrek, Startersaftrek en MKB winstvrijstelling blijven namelijk volledig intact. Alhoewel dit goed nieuws is, kunnen we desondanks niet garanderen dat dit ook wordt uitgevoerd door het nieuw te vormen kabinet. Dit betekent dat het in stand blijven hiervan nog niet 100% zeker is.

 

Wet DBA

De wet DBA is opnieuw uitgesteld tot juli 2018. Ondernemers die echter overduidelijk misbruik maken van de huidige regeling worden wel aangepakt door de Belastingdienst. Het is voor u als ondernemer, tot 1 juli 2018, niet nodig een modelovereenkomst te sluiten, doordat actieve controle op of verplichting tot het sluiten van modelovereenkomsten tot deze periode nog niet aan de orde is.

 

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Momenteel betaal je 20% vennootschapsbelasting over de eerste 200.000 euro en 25% over alles wat je daarboven verdient. De eerste schijf wordt vanaf 1 januari 2018 verruimd tot 250.000 euro. In de aankomende jaren wordt de eerste schijf stapsgewijs verder verruimd naar 350.000 in 2021.

 

Laag btw tarief

Het lage btw tarief op cosmetica wordt afgeschaft. daarom geldt vanaf 1 januari 2018 het hoge tarief van 21%. Er zijn ook geruchten dat het lage btw tarief volledig wordt afgeschaft. Waaronder ook op voedsel, medicijnen en schilderwerken aan woningen ouder dan 2 jaar. Dit zijn echter nog geruchten. Het zal afhangen van de kabinetsformatie ,of dit een feit wordt.

 

Zorgverzekeringswet (Zvw)

Het kabinet geeft aan dat in 2019 de zorgverzekeringswet voor de zelfstandige ondernemers toe. Deze stijgt van 6,65% naar 6,90%.

 

Economische prognose

In de miljoenennota kunnen we lezen dat we positief kunnen zijn over de groei van de economie. Zoals bijvoorbeeld de begroting van de koopkracht, welke wordt geraamd op 2,5% groei. De groei in koopkracht is begroot op 0,6% gemiddeld voor iedereen. Dit zal ook de binnenlandse bestedingen stimuleren. waardoor veel ondernemers er baat bij zullen hebben.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bellen voor een toelichting: 06-22223600 en ook ons contactformulier invullen.

Download ons ebook!

In ons gratis aan te vragen ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overizicht willen, vertellen wij u alles over concrete en direct toe te passen stappen die u als ondernemer kunt nemen om uw financiële huishouding beter op orde te krijgen.

Zou u dit ook willen? Vraag dan nu ons gratis ebook aan.

Ebook cover Wijnveld Advies - 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel inzicht willen

Ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen

Gedegen overzicht over de financiele situatie van uw bedrijf is als ondernemer de enige manier om juiste keuzes te maken.

Vul onderstaand uw gegevens in en download ons ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen en ga aan de slag met de inzichten die wij geven.

Bedankt voor uw aanvraag. Binnen enkele ogenblikken ontvangt u van ons een mail met de link naar het ebook.