Woning op de zakelijke balans
Woning op de zakelijke balans? Als u een bedrijf heeft, kunt u uw woning in veel gevallen als ondernemingsvermogen op de balans zetten. Is dat voor u voordeliger, wat zijn dan daarvoor de voorwaarden en wat besliste de rechter hier onlangs over? Privé of zakelijk? Als u bedrijfsmiddelen zowel privé als zakelijk gebruikt, kunt u kiezen of u ze al dan niet als ondernemingsvermogen aanmerkt. Het zakelijke gebruik moet meer dan 10% zijn, anders kunt u het in de regel niet als ondernemingsvermogen aanmerken. Andersom moet het privégebruik meer dan 10% zijn, om iets als privévermogen aan te kunnen merken. Tip. Onlangs besliste de rechter dat u een woning ook als ondernemingsvermogen aan kunt merken, als u deze niet meer dan 10% zakelijk gebruikt. Er gelden dan wel voorwaarden. Hoe zit dat?
Woning is ‘mede dienstbaar’ aan bedrijf
Woning naast bedrijf. Volgens de rechter kunt u een woning die u niet meer dan 10% zakelijk gebruikt, toch als ondernemingsvermogen aanmerken als deze mede dienstbaar is aan het bedrijf. In de betreffende zaak ging het om de woning naast een bedrijfshal. De hal kon uitsluitend via de toegangsweg naast de woning bereikt worden. Dat gebeurde ook door de vrachtwagens die, ook buiten kantoortijd, goederen bij de hal kwamen afleveren.
Toezicht vanuit de woning. Bovendien was er vanuit de woning toezicht mogelijk op de bedrijfsactiviteiten en het in de hal werkzame personeel. Daarnaast werd één kamer van de woning gebruikt voor het voeren van de administratie. Dit was zo’n 6% van de woning. De woning was op basis van deze feiten mede dienstbaar aan het bedrijf en kon dus toch als ondernemingsvermogen worden aangemerkt. Woning privévermogen? Rekent u een bedrijfsmiddel tot uw privévermogen, dan kunt u vaak maar een zeer beperkt deel van de kosten ten laste van de winst brengen. Voor een woning gelden er bovendien nog aanvullende voorwaarden met betrekking tot de omvang van het gebruik en inzake de vraag of u naast de werkruimte in de woning nog elders over werkruimte beschikt. Een belangrijk voordeel is wel dat een waardestijging niet belast is bij verkoop van de woning. Woning ondernemingsvermogen? Rekent u uw woning tot het ondernemingsvermogen, dan kunt u alle kosten ten laste van de winst brengen. Voor het privégenot dat u van de woning heeft, moet u wel een bedrag bij de winst optellen. Dit is voor de meeste woningen 1,8% van de WOZ-waarde. Bij verkoop van de woning moet u een eventuele waardestijging tot de winst rekenen, maar een waardedaling komt ook ten laste van de winst.
Wat is nu voordeliger?
Belangrijk is met name wat de te verwachten waarde van de woning op termijn is, want zoals gezegd is een boekwinst belast en boekverlies aftrekbaar. Tegenwoordig is het echter bepaald geen uitzondering meer dat een woning in waarde daalt, ook al zit er weer een stijgende lijn in de woningmarkt en is het dus eerder voordelig om een woning tot het ondernemingsvermogen te rekenen. Keuze vrij definitief! Uw keuze moet u maken bij de start van uw bedrijf. Alleen als u de woning later koopt of vervangt, kunt u voor de nieuwe woning alsnog een andere keus maken. Uw keus kan alleen bij bijzondere omstandigheden (zoals een wetswijziging in uw nadeel) gewijzigd worden. bron: indicator
Download ons ebook!
In ons gratis aan te vragen ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overizicht willen, vertellen wij u alles over concrete en direct toe te passen stappen die u als ondernemer kunt nemen om uw financiële huishouding beter op orde te krijgen.
Zou u dit ook willen? Vraag dan nu ons gratis ebook aan.