Bitcoins en andere Crypto’s

De Bitcoin is de laatste maand weer volop in het nieuws omdat de koers weer flink gestegen is naar ongeveer €10.000. Slechts 6 maanden geleden had de munt nog een waarde van €3000 en in april 2015 was de koers nog €200. Dit koersverloop is bizar en het beleggen hierin is dus een risicovolle activiteit. Wees hiervan bewust. Maar het kan dus ook mogelijkheden bieden voor mensen die een gokje willen wagen.

Koersverloop Bitcoin

Koersverloop Bitcoin

Hoe werkt de Bitcoin?

Betalen met bitcoins gaat net zo makkelijk als het versturen van een e-mail. Alleen gaat dit gepaard met een bitcoinadres via de blockchain. De coins worden lokaal opgeslagen in een app op je computer of telefoon, de zogenoemde wallet. Je fungeert als het ware als je eigen bank. Zo kun je bijvoorbeeld een adresboek bijhouden met adressen van andere bekende instanties/mensen.

Achter de bitcoins staat een techniek, de blockchain. Deze is revolutionair en wordt soms beschouwd als de belangrijkste uitvinding sinds het internet. De werking ervan lijkt ook op het internet. Bitcoin werkt via een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk dat we ook kennen bij het downloaden van muziek en films, maar dan uiteraard ingewikkelder. De blockchain werkt op basis van drie reeds bestaande concepten:

  • versleutelen van informatie (cryptography)
  • open source samenwerking
  • peer-to-peer netwerken

Deze drie concepten aangevuld met een nieuwe techniek vormen de basis voor het succes van de bitcoin. Daarnaast heeft de bitcoin een harde limiet (maximaal 21 miljoen in omloop). Bij een reguliere valuta is het denkbaar dat er geld bijgedrukt zal gaan worden, waardoor de waarde kan dalen en er inflatie kan ontstaan. Door de limiet ontstaat een schaarste, wat gunstig is voor de waarde.

Hoe verwerk je de Bitcoin eigenlijk in je administratie?

Je kunt de Bitcoin het beste beschouwen als een buitenlandse valuta. De details liggen vast in je Bitcoin wallet (je digitale portemonnee). Het zal alleen wel zo zijn dat je enorme koersverschillen gaat krijgen. Als je dus Bitcoins zakelijk hebt aangeschaft of van een klant ontvangen hebt, zorg er dan voor dat je een aparte zakelijke wallet hebt waar geen prive Bitcoins op staan. Periodiek zul je de waarde van deze wallet in euro’s moeten bepalen en het verschil in jouw bedrijfsresultaat moeten boeken.  Dit komt overeen met de verwerking van vreemde valutat die je zou hebben.

Bezit u als particulier bitcoins of andere cryptovaluta, dan dient u deze in uw aangifte inkomstenbelasting te verwerken als overige bezittingen. Voor de aangifte 2019 gaat het om de bitcoins die u op 1 januari 2019 had. Als u op 1 januari 2019 nog geen bitcoins had, dan hoeft u ze dus niet in uw aangifte 2019 te verwerken. Had u ze wel, dan gaat het om de waarde in het economische verkeer per 1 januari 2019. Met de huidige sterke stijging van de waarde een gunstig moment.

Hebt u wel eens nagedacht over de gevolgen bij overlijden? Weten uw erfgenamen dat u virtuele betaalmiddelen bezit en hoe komen ze er aan? Kunnen ze de persoonlijke code, de private key, vinden? Zo niet, dan verdampt uw bezit.
Tip: Zorg voor een veilige vastlegging van uw inlogcodes. Maar regel ook, eventueel via de notaris, dat uw erfgenamen uw vermogen kunnen verzilveren.

Download ons ebook!

In ons gratis aan te vragen ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overizicht willen, vertellen wij u alles over concrete en direct toe te passen stappen die u als ondernemer kunt nemen om uw financiële huishouding beter op orde te krijgen.

Zou u dit ook willen? Vraag dan nu ons gratis ebook aan.

Ebook cover Wijnveld Advies - 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel inzicht willen

Ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen

Gedegen overzicht over de financiele situatie van uw bedrijf is als ondernemer de enige manier om juiste keuzes te maken.

Vul onderstaand uw gegevens in en download ons ebook: 7 inzichten voor ondernemers die beter financieel overzicht willen en ga aan de slag met de inzichten die wij geven.

Bedankt voor uw aanvraag. Binnen enkele ogenblikken ontvangt u van ons een mail met de link naar het ebook.